Jeg får ofte spørgsmål lydende på, hvordan man bedst fodrer sådan en Grand Danois. De fleste forventer at den på grund af størrelsen spiser uanede mængder og at det derfor er hundedyrt. Men det er såmænd ikke mængden, der gør det dyrt at fodre GD, men kvaliteten. Jeg har de sidste 15 år haft gode resultater med både Hill’s, Royal Canin og Frank's Pro Gold.
Et godt foder koster, men det er ikke et sted man bør spare, da det er hundens livskvalitet man betaler for. Er foderet en tilfældighed og et sted der spares, er det også tilfældigt hvordan din voksne Grand Danois kommer til at se ud. Du kan nemt ødelægge et ellers godt avlsarbejde ved at fejlfodre.

Skal jeg i dag anbefale et foder vil det der først falder mig ind være at snakke om proteinkilde, altså hvilket dyr foderet er baseret på. Jeg foretrækker foder der indeholder fisk som første ingrediens, kylling er derimod den billigeste og oftest anvendte, men samtidig det jeg først fravælger. Dernæst mener jeg man bør kigge på og gerne undgå overflødige kornprodukter. Ris kan være nødvendigt for at holde proteinindholdet nede, men indeholder et foder både hvede, majs og ris vil det fravælges med det samme. De producenter jeg benytter er Wolfsblut, Fish4dogs, Real Nature, Frank's Pro Gold og to varianter fra Royal Canin.

Jeg anbefaler at en GD i vækst tilbydes et foder der maximalt har et proteinindhold på 25% og gerne mest muligt fedt, at der tilsættes c-vitamin i foderet og at den tilbydes 2-3 måltider dagligt, alt efter alder. Begynder hvalpen/unghunden at dreje i forpoterne (fransk benstilling) skal proteinindholdet med det samme sænkes. Samtidig vil jeg understrege, at netop når der er tale om at fodre på en hvalp eller unghund af denne race, så er effekten af foderen vigtigere end indhold. Jeg har selv måtte erkende at det foder mine hvalpe og unghunde vokser fuldkommen korrekt på, det er German Schepherd Adult 24 fra Royal Canin. Jeg har lavet forsøg med andre fodertyper men vender hver gang tilbage til denne og anbefaler den meget gerne til andre.

De første 2 år giver jeg mine hunde c-vitamin, der virker styrkende på senerne og holder poter og håndrod stramme. Almindelig syreneutral vitamin i 500mg tabletter, som kan købes i de fleste supermarkeder. De skal have 4-6 piller om dagen. Hvalpene tilbydes kødben, griseører, lammemaver, fisk og andet tyggeaktiverende, de sidste uger at deres hvalpetid hos mig. Dette gør jeg både fordi jeg mener det er godt for dem, men også i et håb om at hvalpene ikke vil være kræsne, når de flytter hjemmefra. En GD er generelt ikke en race med stor spiselyst, og man bør som opdrætter være varsom med at benytte dårlige spisere i avlen, da det er set at også spiselysten nedarves.

De af mine hunde, der er ude af vækst, fodrer jeg råt. Her betyder det hakket indmad (lever, hjerte, nyrer, mave, strube), hestekød, ørred, knogler og grisehaler. Ydermere suppleres med koldpresset omega 3 6 9-olie og evt. et vitamin/mineraltilskud.
Jeg har flere gange oplevet at hundene får dårlig mave, når de fodres med fugl, så det er helt bevidst at jeg undlader kylling, and og kalkun i deres kost. Når hundene fodres med råt foder, spiser de kun en enkelt gang i døgnet. Maven fyldes på den måde helt, hvilket giver en bedre og mere effektiv fordøjelse samtidig med at muskulaturen holdes smidig. Jeg har aldrig oplevet en mavevending og tror på denne måde at fodre på har en betydning i den sammenhæng.

Jeg bruger gerne grisehaler, da det giver en god fast afføring. Der er et højere kalkindhold i gris i forhold til ko, så for at hundene skal ha' en synlig effekt bruger jeg gris. På den måde slipper jeg også for bensplinter i maven, da en hale mest består af brusk. Det er vigtigt at holde afføringen forholdsvis hård, da racen har tendens til at få fyldte/betændte analkirtler. Den hårde afføring vil tømme kirtlerne når hunden besørger. Få din dyrlæge til at vise hvordan du selv tjekker kirtlerne og tømmer dem hvis dette er nødvendigt.

Det er sådan jeg har valgt at gøre her, men det er vigtigt at lytte til råd og vejledning, fra den kennel din hvalp kommer fra.

Mange oplever i perioder deres unghund ingen spiselyst har. Jeg har i den forbindelse prøvet nogle kombinationer af, da jeg regelmæssigt har andres Grand Danois i pension. Disse ejere har indimellem problemer med at få deres hund til at tage på og holde vægten. En af de ting der har fungeret, og som alle har mulighed for at fortsætte med, har været at kombinere Royal Canin Giant Adult med Royal Canin 4800 (et højenergifoder).
Der fodres med Giant-foderet i 14 dages tid, eller til hunden ikke viser interesse for sin mad. Så skiftes der til 4800 i en uges tid. Størrelsesforskellen på foderpillerne gør at hunden finder maden mere interessant og begge fodertyper har et højt kalorieindhold og bygger på stort set de samme ingredienser.

Jeg vil dog fraråde at benytte 4800 konstant, da det indeholder et alt for højt proteinindhold ift. racen. Men i perioder kan det benyttes for at få den ønskede vægt på hunden. Undervægt er lige så usundt som overvægt, man bør derfor ikke stille sig tilfreds med at "den spiser når den blir sulten", for at hunden ikke spiser er ofte selvforstærkende. Går din hund i en periode fra foderet, så er det din opgave at være opfindsom og finde noget der får den til at spise. Du bor sammen med en Grand Danois, hvilket kræver engagement og opfindsomhed.

Tilbage